Laura's Blog
Interieurblog
oktober 23, 2018
4,796
Wat is het verschil tussen een interieurstylist en een interieurarchitect?

Ik krijg er vaak vragen over. Van collega’s om mij heen, volgers op socialmedia en ook van klanten. Het bracht mij op een idee om mijn visie hierover te delen in een blog.

Doel artikel
Sommige mensen willen liever niet in een hokje gestopt worden als het gaat over het werk wat zij doen. En dat snap ik, daar heb ik respect voor. Dit artikel is daar ook niet voor bedoeld. Graag deel ik mijn mening om hiermee meer duidelijkheid te geven aan jou als klant of (startende) collega met vragen hierover.

Waar bestaat een interieur uit?
Een interieur bestaat uit meerdere lagen. Verschillende professionals denken na over die verschillende lagen. Een interieurarchitect denkt na over alle lagen (van vergunning tot aankleding), en een interieurstylist meestal alleen over de bovenste laag (zoals accessoires).

Vak titels

Interieurarchitect | (Technisch) bouw- of verbouwingsplan en functionele indeling
Beschermde titel

  • 4-jarige HBO- bachelor opleiding + 2-jarige master op een erkende (WAT) opleiding
  • 2 jaar praktijkervaring + ingeschreven in het architectenregister

Werkzaamheden
Een interieurarchitect of binnenhuisarchitect houdt zich bezig met alle aspecten van een binnenruimte zoals de functie, routing, ruimte-indeling, inrichting van de diverse ruimten, licht, meubelontwerp, kleuren en materialen. Daarnaast weet een interieurarchitect wat technisch haalbaar is en is op de hoogte van actuele wet -en regelgeving. Een interieurarchitect werkt samen met architecten en aannemers bij projecten.

Door middel van (werk)tekeningen maakt de interieurarchitect de plannen duidelijk; plattegronden, doorsneden, maquettes en/of 3D-visualisaties helpen een helder beeld te scheppen voor de opdrachtgever en de uitvoerenden.


Interieurontwerper | Totaalconcept verbouwing of herinrichting
Vrij beroep

  • Minimaal een HBO opleiding of evenredige werkervaring in het vak
  • HBO werk -en denkniveau

Werkzaamheden
Een interieurontwerper doet dezelfde soort werkzaamheden als een interieurarchitect. Een belangrijk verschil is dat de interieurontwerper niet is ingeschreven in het register van BNI en ook geen erkende 4-jarige HBO opleiding heeft gevolgd met bijbehorende werkervaring. Een interieurontwerper heeft meestal niet de volledige technische kennis die een interieurarchitect wel heeft.


Interieuradviseur | Samenstellen plan (her)inrichting
Vrij beroep

– Minimaal een MBO opleiding of evenredige werkervaring binnen het vak
– MBO werk -en denkniveau

Werkzaamheden
Een interieuradviseur adviseert klanten over de inrichting van bestaande ruimtes, vaak in woningen maar ook in andere gebouwen. Hierbij neemt de interieuradviseur de wensen en het budget van de klant mee in het advies. Dit beroep wordt veelal beoefend in woonwinkels, maar ook bij een grootschalige projectinrichter of een adviesbureau. Een interieuradviseur werkt voornamelijk binnen bestaande ruimtes en vult vaak een bestaand interieurontwerp in.

Soms is het lastig om verschil op te merken tussen een interieurontwerper of interieuradviseur. Een interieuradviseur komt vaak in beeld als er al een basis indeling is in een woning of gebouw en vult vervolgens de kleuren, materialen, meubels en een eventueel meubelontwerp verder in. Hij of zij denkt na overige details zoals greepjes, schakelmateriaal en styling.


Interieurstylist | Sfeer toevoegen aan een bestaande ruimte
vrij beroep

– Cursussen en/of ervaring
– MBO werk -en denkniveau

Werkzaamheden
Stylisten worden meestal niet betrokken bij renovaties of ruimtelijke aanpassingen, ze worden ingezet voor het decoreren van een bestaande ruimte. Ze adviseren een harmonieus interieur qua stijl, kleur, meubels en de plaatsing van accessoires met het moodboard als leidraad. Zo maakt een interieurstylist bijvoorbeeld een shoppinglist of koopt de interieurstylist de producten voor de klant in, om vervolgens te stylen in een ruimte. Voor dit beroep heb je niet altijd een opleiding nodig. Met het volgen van cursussen, het opdoen van ervaring en met gevoel voor styling kunnen de meeste mensen aan de slag. Daarnaast is er een verschil in styling voor ruimtes of evenementen. Onder evenementen kunnen vallen beurzen maar ook winkels zijn vaak opdrachtgevers van interieurstylisten. Conceptstyling is hierbij belangrijk. Hier zijn aparte opleidingen voor en vraagt ander werk- en denkniveau.


Tot slot
Nu hoeft het niet zo te zijn dat bijvoorbeeld een interieurarchitect altijd nadenkt over al die lagen, elke professional heeft zo zijn of haar specialisme. Dat maakt het soms ingewikkeld en lastig om de juiste persoon te vinden voor jouw hulpvraag als klant. Vraag ook vooral aan de persoon zelf waar zijn of haar specialisme ligt en wat voor opleiding wel of niet is genoten. Dat geeft de meeste duidelijkheid.

Lichtontwerper
Daarnaast is het goed om te vermelden dat het onderdeel verlichting echt een vak apart is. Een lichtontwerper (LR) of lichtarchitect staat ingeschreven in het lichtregister en daarom mag niet iedereen zomaar deze beschermde titel achter zijn of haar naam schrijven.

En ik?
Nu vraag je je misschien af, welke titel voer ik zelf? In 2014 heb een 4-jarige studie afgerond aan het Cibap, kleur-en interieuradviseur (MBO-4 niveau). Door de ervaring die ik afgelopen 4 jaar heb opgedaan met veelzijdige opdrachten noem ik mijzelf interieurontwerper. Ik richt mij op complete projecten zoals verbouwingen of het nieuwbouwen van woonhuizen, waarbij ik betrokken ben in het proces vanaf de eerste ideeën tot uiteindelijk resultaat.

Note: Het stukje over de vaktitels heb ik niet zelf bedacht, maar zorgvuldig samengesteld n.a.v. mijn eigen ervaringen, gesprekken met collega’s en ander (online) research bijvoorbeeld op Wikipedia.

Fotografie: de interieurfoto’s zijn gemaakt door Angeline Dobber en geven het resultaat weer van een project in Huissen wat ik heb mogen inrichten. De foto’s van mij (aan het werk) zijn gemaakt door Iep Bergsma Fotografie.

About the author

Laura Hindriks • 26 jaar • Interieurontwerper • Mama van 2 mini's • Houd van lekker eten en goede koffie

8 comments
Elroy Spelbos
oktober 23, 2018

Verhelderend blog voor iemand die er nog niet zo bekend mee is. Overigens wordt ook vaak de term interieurdesigner gebruikt, dat zal gewoon een hipper woord voor interieurontwerper zijn denk ik dan?

Laura Hindriks
oktober 25, 2018

Er zijn inderdaad ook allerlei varianten op de titels die ik omschreef. Ik denk het ook Elroy!

Frans Pijpers
oktober 29, 2018

Dag Laura, dank voor deze opheldering!
Er zit echter een foutje in opleidingsvariant voor interieurarchitect.
Deze moet zijn: 4 jarige bachelor opleiding. Daarna 2 jarige master opleiding. Daarna een 2 jarige beroepservaringsperiode. Dan pas kun je je inschrijven in het Architectenregister. Een lidmaatschap van de bni is niet verplicht. De bni is de beroepsvereniging die de belangen van o.a. interieurarchitecten vertegenwoordigd.

Laura Hindriks
november 2, 2018

Bedankt voor je reactie Frans! Ik heb het stukje aangevuld. Waarom zou een interieurarchitect zich niet inschrijven in het register trouwens, weet jij dat? Het lijkt me een kleine moeite en voor iedereen wel zo duidelijk, daar is het register o.a. voor.

Elles van Sluisveld
maart 8, 2020

De BNI is de beroepsvereniging voor interieurarchitecten. Inschrijving in het architectenregister staat daar in principe los van, dat zijn 2 verschillende dingen. Ik ben bijvoorbeeld wel als interieurarchitect ingeschreven bij het Architectenregister (www.architectenregister.nl), maar geen lid van de BNI. Wel van de BNO trouwens (Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers).

Marie de Jonge
november 5, 2020

Bedankt voor het delen van de verschillen tussen een interieurstylist en een interieurarchitect. Mijn dochter zou graag stylist willen worden en vind het leuk om interieurs vorm te geven. Ik ga haar dit artikel gelijk even doorsturen.

Maria ten Hoeve
maart 10, 2021

Goed om deze verschillen te weten. Wij hebben ons eerste huis gekocht en willen een stuk aanbouwen, hiervoor willen we een architectenbureau inschakelen. En daarna de styling… Misschien met een stylist of zelf als ik in een creatieve bui ben!

Skogen
april 29, 2021

Prachtige beroepen allebei, lijkt me! Heb zelf maar wat gedaan in huis, een paar velvet stoelen en wat fraaie decoratie (denk aan kleurrijke kussentjes op de bank en een paar luxe-ogende kaarsjes op tafel), maar misschien ook wel goed om zoiets aan een expert over te laten :).

Geef een antwoord