Laura's Blog
Interieurblog
Restaurant Syr Utrecht

Horeca ondernemer Gys werd vorig jaar op het hoogtepunt van de instroom van mensen naar Nederland wakker geschud. Hij kreeg de drang om deze mensen een kans te geven. Wat begon als een collectebus naast de kassa in zijn restaurants groeide uit naar een idee wat resulteerde in restaurant Syr in Utrecht.

Met zijn expertise zette Gys en een team vrijwilligers zich in om vluchtelingen een kans te geven en zette restaurant Syr op. Om restaurant Syr op te zetten had Gys 150.000 euro nodig. Met behulp van crowdfunding, eigen geld en donaties heeft hij dit in mum van tijd voor elkaar gekregen.

Restaurant Syr Utrecht   Restaurant Syr Utrecht

De stroom van vluchtelingen kwam grotendeels uit Syrië. In het logo en de naam zie je dat duidelijk terug. De naam van Gys heeft drie letters, zo ook Syr. De drie streepjes in het logo staan voor de kern van verbinden: ontmoetingen. Restaurant Syr faciliteert dit op een laagdrempelige manier.

Zowel Egyptische, Libanese, Nederlandse als Syrische mannen en vrouwen werken in het team van restaurant Syr. Onder goede begeleiding en de juiste trainingen is dat mogelijk. ‘’We hebben bewust gekozen om niet te werken met vrijwilligers. Als je als nieuwkomer in Nederland eenmaal een status hebt, kom je in aanmerking voor een uitkering en de meesten willen heel graag werken.’’ Het verschilt per gemeente hoe daarmee wordt omgegaan. Gemeente Utrecht is hierin vrij progressief. Daarnaast zijn er ook bedrijven die zicht inzetten om bepaalde programma’s uit te rollen.

Restaurant Syr Utrecht   Restaurant Syr Utrecht

Voordat er een werving en selectieprocedure werd gestart heeft het team eerst alles juridisch laten uitzoeken. Wat mag er wel en niet? Voordat je erkent vluchteling bent mag iemand 3 maanden per jaar werken. Een kwart van deze opbrengst mag een vluchteling dan zelf houden. Je wordt dus niet aangemoedigd om te gaan werken. En het is voor de mensen juist zo belangrijk om te werken. Ze hebben genoeg meegemaakt, veel talent en willen iets doen.

Restaurant Syr Utrecht   Restaurant Syr UtrechtRestaurant Syr Utrecht

Interieurconcept
Malou van Het Groene Kabinet zag de crowdfunding voorbijkomen en besloot contact op te nemen met Gys. Kort daarna kreeg ze de opdracht maakte een interieurconcept voor restaurant Syr. Haar dienstverlening doneerde ze aan dit toffe project.

Bij het bepalen van de sfeer van restaurant Syr is Malou aan de slag gegaan. Met als basis de huisstijl van restaurant Syr die al op tafel lag. Malou ging op zoek naar materialen die een soortgelijke kleur als de huisstijl hadden of als symbool stonden voor de gedachte achter restaurant Syr: verbinden, een stevige basis en nieuwe mogelijkheden.

Restaurant Syr Utrecht‘’Op basis van het budget en de wensen heb ik drie interieurplannen gemaakt, waarvan één daadwerkelijk is uitgevoerd. Tijdens het ontwerpen, maar ook bij de uitvoering heb ik echt de vrijheid gekregen en zelf veel beslissingen mogen maken.’’

Restaurant Syr Utrecht   Restaurant Syr Utrecht
Bij de uitvoering stond duurzaamheid centraal. Zo zijn de stoelen in het restaurant overgenomen, de frames hiervan zijn opnieuw geschilderd en hebben nu weer een hele nieuwe look. Veel materialen en meubels zijn gesponsord. Zo heeft Pure & Original de benodigde verf  gedoneerd en Hommin’ studio uit Zweden een korting gegeven op de lampen. Ook hebben bijvoorbeeld De Vakman uit Utrecht en Snoerboer uit Rotterdam een bijdrage geleverd.

Restaurant Syr Utrecht   Restaurant Syr UtrechtRestaurant Syr UtrechtEn het resultaat mag er zijn! Ben je in de buurt? Probeer dan eens wat van de kaart, geïnspireerd door het midden oosten, met een Europese twist.

Alle foto’s zien? Check dan onze Pinterest-pagina | Fotografie: Angeline Dobber Fotografie | Tekst: Laura Hindriks

About the author

Laura Hindriks • 26 jaar • Interieurontwerper • Mama van 2 mini's • Houd van lekker eten en goede koffie

2 comments
Restaurant catalogus
januari 16, 2017

Ziet er goed uit!

Gr.
Lisette

VergaderenUtrecht
maart 27, 2017

Gave tent, ik ben er een paar keer geweest en zal dat zeker nog een paar keer gaan doen 🙂 Esther

Geef een antwoord